Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Thursday, April 1, 2010

SULTAN MUHAMMAD AL FATEH -SIRI 3Sultan Muhammad walaupun usia muda tetapi sangat matang kerana beliau ditarbiah dengan agama dan politik .
Beliau sangat patuh hukum agama dan sentiasa didampingi ulama .
Pada umur beliau 19 tahun sekali lagi ayah beliau bercuti dan Sultan Murad menyerahkan pemerintahan kepada anak beliau sebagai pemangku Sultan Kerajaan Uthmaniah .

SULTAN MUHAMMAD AL FATEH sentiasa mendampingi penasihat agama beliau SHEIKH SAMSUDDIN AL WALI , dan bapa saudaranya PANGLIMA TUNKU TEHRAN sebagai Ketua Tenteranya . Kali ini SULTAN MUHAMMAD AL FATEH mengatur langkah merisik dan mengkuatkan kenteteraan .
Sultan Muhammad menghantar perisik ke kota KOSTANTINOPLE untuk mengambil URBAN TUKANG CIPTA MERIAM PERANG YANG SEDANG DIPENJARA MAHARAJA KOSTANTINOPLE .
Mengambil masa berbulan2 maka SULTAN MUHAMMAD mearah tentera MENGGALI TEROWONG untuk merampas URBAN dari maharaja zalim.
TEROWONG DIGALI , Urban berjaya dirampas .
Kemudian SULTAN MUHAMMAD mearah gurunya SYEIKH SAMSUDDIN memberi didikan dan tarbiah agama kepada rakyat . Tarbiah iman ,jihad , akhlak sangat ditekan .

Satu hari SULTAN MUHAMMAD , SYEIKH SAMSUDDIN , DAN PANGLIMA TEHRAN menyamar sebagai mrakyat, kerana hendak melihat keadaan rakyat . Ini pernah dilakukan oleh SULTAN MURAH , SYEIKH BARIYAM ULAMA SELAKU WALI ALLAH BERSAMA2 SULTAN MUHAMMAD pada zaman pemerintahan SULTAN MUIRAD. Semasa pemerintahan SULTAN MURAD akhlak rakyat kurang memuaskan kerana ramai peniaga tipu , orang kaya tidak simpati , orang miskain yang sombong . Keadaan ini berbeza zaman pemerintahan SULTAN MUHAMMAD KERANA RAKYAT DIARAH MENGHAYATI KEHIDUPAN AGAMA kerana sentiasa ditarbiah rohni oleh ulama .

SULTAN MURAD mula uzur dan jatuh sakit , maka tunku mewasiat kepada SULTAN MUHAMMAD SUPAYA JADI SULTAN YANG BAIK DAN PEGANG DENGAN HADITH RASULULLAH , SULTAN MUHAMMAD DIMINTA OLEH SULTAN MURAD JAGA AMANAH KERAJAAN UTHMANIAH , BENTUK TENTERA YANG BAIK DAN RAKYAT YANG BAIK, KOTA KOSTANTINOPEL DIBAWAH TANGGUNGJAWAB SULTAN MUHAMMAD UNTUK MEMBEBASKAN KOTA ITU DARI MUSUH ISLAM SEMENJAK ZAMAN RASULULLAH SAW. Sultan Muhammad menunduk kepala tanda menerima amanah besar itu ...
SULTAN SOLEH , SULTAN DIKASIHI RAKYAT , SULTAN MURAD MANGKAT . Seluruh ulama , rakyat dukacita .

Maka SULTAN MUHAMMAD AL FATEH mengambil alih pemerintahan dengan RESTU SELURUH RAKYAT .
Sultan Muhammad makin bersemangat JIHAD , SULTAN MUHAMMAD memerintah seluruh rakyat , ulama dan pemerintah termasuk beliau membina tembok besar , keputusan ini dibuat selepas mesyuarat yang diarahkan SYEIKH SAMSUDDIN AL WALI .

SULTAN MUHAMMAD TURUN PADAN BERSAMA ULAMA , MEMBINA TEMBOK PERTAHANAN .
Rakyat bertambah semangat kerana melihat kesungguhan SULTAN hingga membuka baju semasa kerja pembinaan dijalan . Syeikh Samsuddin memberi suntikan "SAUSANA HARI INI SEPERTI RASULULLAH DAN SAHABAT SEMASA PERANG KHANDAK , TETAPI RASULULLAH MENGALI PARIT , KITA MEMBINA TEMBOK" rakyat makin naik semangat jihad.

Maharaja KOSTANTINOPLE merasa takut kerana tembok dibina menyebabkan pedagang tidak dapat masuk berdagang ke kota beliau , lalu dia mearah 1000 tentera meroboh kubu atau kota SULTAN MUHAMMAD , tentera ISLAM tidak getar bsoknya semua rakyat dan pemerintah membina semula tembok dan Sultan Muhammad mearahkan tentera mengawal tembok itu , ROM makin takut lebih2 lagi URBAN TUKANG BUAT MERIAM MEMELUK ISLAM DAN AKAN MEMBANTU SULTAN MUHAMMAD ...

No comments:

Post a Comment