Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Tuesday, April 6, 2010

TASAWUF


ASSALAMUALAIKUM maf terlewat jawab .

ILMU TASAWUF merupakan ilmu agama yang wajib dipelajari satiap mukalaf .
Tujuannya untuk MEMBERSIHKAN HATI DARI SIFAT MAZMUMAH ATAU SIFAT KEJI DIDALAM HATI .
WAJIB FARDHU AIN KITA MENDALAMINYA .

Tetapi sebelum mendalami tasawuf mesti mendalami ilmu TAUHID terlebih dahulu , andai kita tidak mendalami tauhid terlebih dahulu bahaya kerana takut kita sesat dari pemahamannya. Tasauf merupakan hakikat ILMU TAUHID .

Tasawuf banyak dipesongkan oleh kumpulan2 yang mendakawa tarikat , wali dan sebagainya . Maka kita kena pandai memilihnya . Mudah sahaja kita, kita memilih untuk mendalami ilmu TASAWUF YANG DIAJAR OLEH ULAMA yang menggunakan KITAB MUKTABAR IMAM2 MUKTABAR SEPERTI IMAM GHAZALI , SHEIKH JUNAID AL BAGHADADI , IMAM IBNU ARABI DAN LAIN2 IMAM ALIRAN AHLI SUNNAH WAL JAMAAH .

TASAWUF hakikatnya adalah untuk membersihkan hati dari sifat tercela seperti ujub , takabur , riya , hasad, sengkaan tidak baik , ibadah kerana makhluk dan sebagainya . Sifat mazmumah ini hukumnya haram , maka kita wajib berusaha menolaknya .
Perlu kepada penghayatan tauhid dan tasauf .

ANDAI KITA MAHU JADI HMBA ALLAH YANG BAIK MAKA KITA PERLU BERUSAHA MEMBAIKI HATI KITA . Terkadang oleh kerana hati kita sakit dan masalah maka akan menyebabkan kita hingga kepada tahap syirikan ALLAH , ini bahaya! Ini terjadi kerana kita tidak dalmi dan hayati ilmu fardhu ain TAUHID TASAUF . Apabila tauhid dan penghayatan tasawuf tiada, maka syariat tidak mungkin tertegak , andai tertegak pun tidak kemana hanya rasa tertegak pada hal tidak seperti SYARA perintah.

RASULULLAH SAW pernah bersabda maksudny "HATI ITU RAJA JIKA BAIK RAJA MAKA MENTERI AKAN JADI BAIK " begitu juga hati andai HATI BENAR2 BERIMAN DAN MENUJU KEPADA ALLAH mesti seluruh kehidupan akan berasaskan SYARIAT MENGAMBIL KIRA HALAL , HARAM ,DOS DAN PAHALA .....

No comments:

Post a Comment