Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Saturday, April 10, 2010

PONDOK DIMUSUHI PENGKHIANAT ISLAM DAN TERMASUK KUASA BESAR BARAT MEMUSUHI PONDOK?


PONDOK TEMPAT MEMPEROLEHI PUSAKA ILMU RASULULLAH SAW

Saya teringat Syeikh Fahmi Zam-Zam menyampaikan PERANAN PONDOK DALAM MASYARAKAT di Pondok Ustaz Adnan Sungai karangan .

Dalam syarahannya Syeikh Fahmi mengatakan sistem pondok adalah sistem yang sangat2 digeruni musuh termasuk Amarika .
Pondok adalah nama yang tidak asing dalam masyarakat kita sebagai pusat pendidikan agama samalah dengan madrasah . Tetapi kalau di Malaysia masyarakat akan faham pondok mesti kayu dan beratap rembia. Ini tidak semestinya , yang pentingnya adalah sistemnya . Sistem pondok masih banyak di Selatan Thai , Yaman , Syiria , Mesir dan lain2 negara Islam , kalau di Indonesia dinamakan pasantren .

Pondok mestilah di tadbir oleh tuan guru atau mudir . Pondok menekankan ilmu agama dan untuk kita beramal . Kebanyakan pondok tidak ada sijil yang diiktiraf kerajaan . Ini tidak penting bagi orang pondok , yang pentingdapat diamal dan dihayati dalam kehidupan . Berbeza dengan sistem lain , pondok ditarbiah keimanan kepada Allah dan mengikut cara salaf. Kami mampu hidup sendiri bahkan ramai yang berjaya membuktikanyan . Dunia hanya keperluan , Matlamat kami adalah akhirat.

Pondok sangat digeruni musuh Islam , kufar atau munafiq tidak senang dengan pondok kerana pondok ditarbiah dengan iman , semangat Islam , jihad , menjalani syariat dengan betul . Maka sudah tentu mereka tidak suka .
Fakta dimana banyak pondok disitu agama kuat seperti contoh di Kelantan dan Kedah , PAS akan berpengaruh kerana orang faham agama hasil sumbangan pendidikan yang ditarbiah guru pondok . Ini diakui oleh pimpinan kita , tidak dapat dinafi lagi .
Begitu juga di Arab seperti Iraq sudah dihancurkan Amarika.

Pondok dulunya berpengaruh kuat kerana sejarah tanah melayu membuktikan pihak sultan dan istana membantu mengembangkan pondok . Oleh kerana PAS berkembang kuat dari hasil p[endidikan pondok maka zaman pemerintahan TUN MAHATHIR dia menekan pondok2 , sekolah2 agama hingga lumpuh dan ranap pondok2 dikerjakanyan . Masyarakt yang tidak teguh iman akur dengan pemerintah dan lebih percaya pemerinth dari janji ALLAH maka apa sudah jadi sekarang ?
Masyarakat sudah lingkup ,akhlak sudah runtuh , maksiat bermaharaja lela ,agama diketepi tungulah kehancuran akan berlaku seperti PALASTIN jika kita tidak kembali membentuk masyarakat dan kerajaan yang taati perintah agama .

No comments:

Post a Comment