Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Thursday, May 19, 2011

Tuan Guru Haji Salleh b Musa Sik Kedah

Assalamualaikum Wb .
Salam pada semua pengikut blog ini , Alhamdulilah malam ini dengan berkat doa saudara semua saya diberi kekuatan untuk menulis sedikit kisah tentang Tn Guru kita yang kita semua kasihi .
Sudah lama saya bercita-cita untuk menulis tajuk ini tetapi keadaan tidak mengizinkan , Alhamdulillah akhirnya Allah izinkan juga .

Saya  BERASA DOSA andai saya tidak perenalkan Ulama yang saya kenali kepada Umum .
Masyarakat sekarang selalunya kenal ulama setelah ulama itu meninggal , Alhamulillah saya mula berazam untuk memperkenalkan ulama tempatan seramai munggkin kepada masyarakat umum , mudahan dengan usha ini ramai masyarakat dapat mengenali ulama kita yang masih wujud untuk kita sama ambil menafaat dengan mereka . ULAMA PEWARIS ANBIA , seharusnya kita mendekati mereka . Jangan setelah mereka meninggal barulah kita menyesal .
Saya akan tulis secara bersiri Insyallah . Terlebih dulu saya akan memperkenalkan Tuan Guru saya, Tuan Guru Hj Salleh . Memandangkan beliau sudah berusia 83 tahun sekarang (2011) maka saya dahului beliau supaya masyarakat mengenali beliau dan segera datang menimba ilmu dengan segera kepada beliau .


 Nama :Tn Guru Hj Salleh bin Musa    Tarikh Lahir : 08.02.1929 Ayah: Tn Guru Hj Musa bin Salleh Ibu:Khatijah bt Saad Tempat lahir :Pekan Sik Bil Adik beradik : 8 orang Anak ke : 3Pendidikan : - 1.Sek Rendah Keb Sik (Dan ke Pondok Tn Hussin Kedah , kemudian ke Pondok Tn Guru Hj Mad Nawawi Gurun Kedah, ini kurang mashur kerana Tn Guru Sekejap sahaja disana )2. Pondok Pak Chu Him Gajah Mati Pendang Kedah ,3.Darul Ulum Makkah dan menamatkan sijil kepujian Aliy '4. Kemudian mendalami ilmu di Masjidil Haram Makkah bersama syeikh-syeikh terkemuka diantaranya Syeikh Ismail Fatani , Syeikh Yassin Al Fadani , Syeikh Abd Qadir Mandili , Syeikh Syed Alawi Al Malikki , Syeikh Syed Amin Qutubi dan syeikh muktabar lain .
Berkahwin dengan Hj Hatiah bt Hanafi Mendapat 2 orang cahaya mata semasa berlajar di Makkah . Tn Guru memiliki 11 orang cahaya mata semuanya . Kini isteri beliau sudah meninggal dunia dan Tn Guru sekali lagi berkahwin dengan Hj Sofiah bt Hj Awang
Tahun 1964 Tn Guru pulang ke Tanah air dan terus berkhidmat membantu mengajar di pondok ayah beliau di Pekan Sik . Tn Guru menggantikan ayah beliau sebagai mudir Madrasah Ar Rahmaniah hingga sekarang . Sekarang Tn Guru dibantu oleh anak belaiu Syeikh Muslim sebagai Tim Mudir .

Tn Guru menumpukan dakwah sepenuh masa di Pondok hingga sekarang dan beliau menyampaikan dakwah di setiap daerah di sekitar negri Kedah Darul Aman .

KDYMM Sultan Kedah telah anugerahkan beberapa pingat kebesaran , diantaranya B.K.M , S.D.K dan Tokoh Pendakwah Negeri Kedah tahun 2009 Pada tahun 2010 MB Kedah YAB Ust Azizan Abd Razak meanugerahkan Tokoh Pondok Negeri Kedah , 2011 beliau dinobat Tokoh Ilmuan Daerah Sik Oleh Pegawai Daerah Sik

SEKARAN ULAMA ARAB TERUTAMNYA YAMAN , JORDEN , MESIR SERING MENZIARAHI TN GURU KERANA TN GURU MERUPAKAN ULAMA YANG SEMPAT MENDALAMI ILMU DENGAN ULAMA MUKTABAR MASJIDIL HARAM MAKKAH SATU KETIKA DULU INSYALLAH
Syeikh Yussuf Al Hassani (Lubnan)

Syeikh Muhammad Ibrahim (Mesir)

Habib Kazim ( Yaman )

Habib Abdullah ( Jeddah)

Syeikh Habib ( Jorden)
Saudara yang saya kasihi ,Tn Guru Hj Salleh merupakan ulama yang terkenal di Kedah sekarang kerana beberapa faktor ketokohan beliau , diantaranya beliau merupakan Tn Guru Pondok yang paling tua nisbah umur dikalangan Tn Guru Pondok disekitar Kedah .
-ke 2 beliau merupakan tokoh ulama Tauhid di alam melayu sekarang , seluruh pelajar pondok seluruh Malaysia , Thailand akan berkumpul di Pondok Tn Guru Hj Salleh Sik setiap bulan Ramadan semata-mata untuk belajar ilmu tauhid dengan Tn Guru Hj Salleh
- Ke 3 beliau sangat petah dalam penyampaian ilmu dan dakwah , mudah difahami apa yang beliau syarahkan

Kuliah minguan beliau setiap hari Jummat tidak kurang dari 3000 orang yang hadir . Setiap hari beliau gigih mengajar di Madrasah Ar Rahmaniah dan beliau keluar menyampaikan dakwah di seluruh daerah didalam Kedah , hampir 24 tempat beliau jelajah setiap bulan , Allah beri taufiq pada beliau , walau usia 83 tahun tetapi beliau masih bertenaga menyebarkan ilmu dan berjuang .

-Ke 4 ketokohan beliau tidak dapat dinafikan oleh kawan dan lawan ,tegas dalam hukum menyebabkan ramai suka dengan beliau . Allahyarham Pak Teh Keroh pernah berpesan pada muridnya
" Kamu semua kena (perlu) pakai (ikut ) segala fatwa dari Tn Guru Hj Salleh Sik "
(Tn Guru Hj Salleh menjadi imam solat jenazah Allahyarham Pak Teh Keroh )
-ke 5 beliau sangat aktif berjuang untuk memastikan Islam tertegak didalam negara Malaysia yang kita cintai. Wadah yang beliau pilih adalah PAS kerana ini merupakan amanat dari dua orang Guru beliau di Makkah iaitu Syeikh Qadir Mandili dan Syeikh Wan Ismail ( Pak Da Eil)

-ke 6 fikiran beliau sangat terbuka-ke 7 beliau merupaka tempat rujuk kepada pimpinan tertinggi parti PAS Pusat , PAS Negeri dan termasuk Anwar Ibrahim sentiasa rujuk pada beliau .


-Banyak lagi yang saya masih simpan , saya tidak akan dedahkan sekarang kerana saya bimbang kedatangan fithnah atau risau orang tuduh saya taksub , tetapi Demi Allah saya telah dapati banyak KERAMAT yang ada pada beliau tidak kurang dari 12 perkara yang saya yakin guru saya bukan sebarangan orang , beliau diantara orang yang Allah kasih Insyallah . Insyallah apabila sampai masa nanti saya akan dedahkan semuanya .
Seorang ulama di negeri Kedah apabila saya ziarahi beliau , beliau berkata " Tn Guru Hj Salleh merupakan setengah daripada orang yang memiliki wilayah yang luas , sahabat dan musuh semua tunduk padanya"

ULAMA TEMPATAN YANG MENZIARAHI TN GURU HJ SALLEH
Tn Syeikh Nuruddin Al Banjari , pernah mengadakan Daurah di Pondok Sik

Habib Ali Abdul Hamid ziarah Tuan Guru

Habib Ali Abd Hamid bersama Habib Naqmudin bin Syed Othman ditemani Syeikh Aminuddin Abd Rahim
Tn Guru Hj Abd Hamid Seligi Kelantan

Dato Mufti Kedah , Syeikh Badarudin

ANUGERAH

Pingat S.D.K

Tokoh Guru Pondok Kedah 2010 dan banyak lagi .
Kelebihan Allah anugerahkan kepada Tn Guru merupakan kelebihan dunia Akhirat .
Mudahan Allah melanjutkan usia Tn Guru ,mudahan kita dapat mengambil menafaat dengan ilmu yang dimiliki beliau .

INSYALLAH ikuti lebih banyak cerita menarik mengenai guru saya dan ulama . Tolong doa agar saya Istiqamah , diberi taufiq dan dikuatkan Iman dalam meneruskan perjuangan

15 comments:

 1. semoga Allah memanjangkan umur tn.guru kita. moga Allah mempermudahkan segala urusan Baba.. Ameen

  ReplyDelete
 2. ya Allah...bestnye perkongsian ni....syeikh nuruddin banjari al makki pon ade.....hebatnya kedah....negeri sy jgk tu...hehehe.alhamdulillah....PAS insya-Allah ade d lndsn yg btul...

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum....mohon jadual kuliah terbaru tn guru luar dr kawasan pondok beserta nama kitab. ini email saya....Manifold887@yahoo.com
  jazakallah hu khaira.

  ReplyDelete
 4. boleh tolong nyatakan ciri-ciri yang boleh memungkinkan hj soleh dipanggil ulamak besar dan al-allamah, adakah beliau:

  a. hafaz Al-Quran? kalau hafal, berapa qiraat yang beliau kuasai?
  b. adakah beliau hafaz sunan sittah?
  c. adakah beliau menguasai fekah empat mazhab?
  d. adakah beliau menguasai segala jenis ilmu lughah? (balaghah, nahu, sorof, badi', bayan dll).
  e. adakah beliau mengusai ilmu usul fekah?
  f. adakah kitab-kitab yang beliau ajar di pondok (tauhid, fekah, tasawuf, lughoh dan lain-lain) beliau hafaz dalam kepala atau beliau hanya boleh mengajar sahaja tanpa menghafaznya?

  banyak lagi soalan nak tanya, tapi cukuplah yang ni dulu. saya nantikan jawapan saudara. wassalam.

  ReplyDelete
 5. Salam

  Saya ingin bertanya....adakah Tok Guru turut mengadakan rawatan perubatan secara islam lebih-lebih lagi gangguan sihir/jin?

  Bukan apa, rakan saya pernah dirawat oleh ustaz sudin yang dikatakan anak angkat Tok Guru. Jadi, saya inginkan kesahihannya....agar nama Tok Guru tidak tercemar.

  Terima kasih

  ReplyDelete
 6. wahh..hebat juga sahabat al-falah bleh tanya soalan2 yang macam tu ek..tuan guru dah dapat pengiktirafan dari ulamak2 nusantara serta dunia pun dia bleh persoal..tuan guru da dapat anugerah mcm2 atas sumbangan serta ilmunya pun ko bleh tanya lg..hebat betoi sahabat al falah..

  ReplyDelete
 7. SALAM, SAHABAT AL FALAH TERNYATA TUAN TERSILAP, DATANGLAH KE PONDOK TUANGURU DI SIK TETAPI PASTIKAN ILMU TERSEBUT HENDAKLAH ILMU MESTILAH DI UKUR DENGAN ILMU JUGA KALAU TIDAK TAK ADA MAKNANYA - ANAK MURID TUANGURU KULIAH UMUMI HARI JUMAAT.

  ReplyDelete
 8. bilamana TG menjadi rujukan/berkongsi/bertukar ilmu...siapalah kita utk bertanya ttg ketinggian ilmunya...bilamana seseorng guru mmbuka kitab dlm mengajar..tidak bermakna beliau tidak mengetahui perkara trsbt...knape Al-HAFIZ jg msh mmbuka al-quran bila membacanya??/inilah y tidak mmpu utk kita rungkaikan...selagimana beliau menyampaikan kebenaran,selagimana beliau beramalkan suruhan Allah...wajib utk kita menjadikan beliau rujukan krn belajar tanpa guru adlh bergurukan syaitan...ilmu tanpa amal=buta...amal tanpa ilmu=sesat....

  "ilahi anta maksudi,waridho kamatlubi"..
  semoga Allah memanjangkn usia TG kerana bilangan ilmuan Islam semakin sedikit...yang ikhlas berjuang kejalan Allah dimaki hina..y diangkat ilmuan y jahil..y mnggnakan ilmunya utk kepentingan peribadi...

  ALLAHUAKBAR.....

  ReplyDelete
 9. Bersangka baik lah kamu terhadap para ulama', kerana ada di antara mereka menempuh tingkat2 maqam yg tidak terduga dan diredhai Allah s.w.t. Bersangka buruk terhadap mereka menjauhkan diri dari rahmat Allah s.w.t

  ReplyDelete
 10. jazakallah atas info diberikan. sik kampung ku selama hidup di sik tak pernah aku sampai di pondok hj salleh. tiba2 hati teringin benar nak mengaji dgn dia namun la dah duduk jauh.

  ReplyDelete
 11. semoga Allah rahmati Allahyarham tuan guru

  ReplyDelete
 12. Salam semua saudara. Untuk pengetahuan Tuan Guru telah meninggal dunia. Sedekahkan Al-Fatihah agar roh TG detempatkan di kalangan orang mulia mukminin. Amin

  ReplyDelete
 13. الفاتحة
  اللهم صلِ وسلم على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

  ReplyDelete