Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Tuesday, March 30, 2010

SULTAN MUHAMMAD AL FATEH SIRI 2


MERIAM INI DIREKA OLEH URBAN , DARI YUNANI .URBAN MEMELUK ISLAM DITANGAN SULTAN MUHAMMAD AL FATEH


Pada umur 16 tahun SULTAN MUHAMMAD AL FATEH telah menjadi PEMANGKU SULTAN .
Apabila SULTAN MURAD bercuti maka SULTAN AL FATEH mengambil alih pemerintahan negara . Semasa Sultan Murad bercuti SHEIKH BARIYAM menjadi penasihat utama SULTAN MUHAMMAD AL FATEH ...

Semasa mengambil alih kuasa mengantikan SULTAN MURAD , datang pihak musuh mahu menghasut pemikiran SULTAN MUHAMMAD AL FATEH dengan mendatangkan hadiah yang mahal permata, perempuan , dan guru2 mengajar protokol . SULTAN MUHAMMAD MENOLAK MENTAH2 .
Baginda berkata" AKU TIDAK MAHU HIBURAN MELALAIKAN , AKU TENANG BERSAMA AL QURAN , AKU TIDAK INGIN HARTA , HARAM BAGI KU BERGURU DENGAN KAFIR"
Maharaja begitu marah apabila budak umur 16 tahun memalukannya.

Semasa SULTAN MURAD bercuti , pihak musuh mahu memusnahkan kerajaan Turki , Maka SULTAN MUHAMMAD meminta ayahanda SULTAN MURAD PULANG SEGERA MEMIMPIN PERANG .Sultan Murad pulang dan akan pimpin sendiri peperangan yang dipelawa musuh .
Sultan Murad membuat strategi meniru sejarah SOLAHUDDIN AL AYUBI dengan memasang unggun api satu kumpulan sepuluh unggun api maka nampak banyak seperti bintang dilangit , maka pihak musuh gerun dan batalkan peperangan dengan Kerajaan Turki ...

SULTAN MUHAMMAD AL FATEH makin memahami perjuangan dan makin bersemangat .
Sekali lagi pada umur 19 tahun beliau menyandang jawatan PEMANGKU SULTAN ketika Sultan Murad bercuti . Ayahanda beliau sangat mempercayaai anakanda beliau yang matang fikiran dan mahir berpolitik mampu memeritah kerajaanya .

KALI INI FITHNAH BESAR MELANDA
SULTAN MUHAMMAD AL FATEH HENDAK DIPERDAYA OLEH PADRI DARI KONSTANTINOPEL .....
Maharaja kota Konstantinopel meutuskan seorang paderi untuk menyesatkan aqidah Sultan Muhammad dan ulama serta rakyat Islam Turki .
PADRI BERNAMA ZAQHANUS datang mengadap SULTAN MUHAMMAD dan meminta ingin berdebat tentang masalah HADITH RASULULLAH SAW ' ULAMA DIKALANGAN KAMU SEPERTI NABI KAUM BANI ISRAEL" lalu padri bertanya ' ADAKAH HADITH INI SAHIH ?' ULAMA TURKI JAWAB " YA SAHIH"
Padri itu mencabar "KALAU BANI ISRAEL ADA NABI ISA YANG MENGHIDUPKAN YANG MATI , BUKTIKAN SEKIRANYA ULAMA KAMU BENAR2 BETUL DAN HADITH NABI KAMU SAHIH MAKA SILALAH HIDUPKAN YANG MATI"
seluruh ulama tercengang berdiam , lalu SULTAN MUHAMMAD AL FATEH tersedar GURU AGAMANYA SYEIKH BARIYAM TIADA DALAM MAJLIS ITU , sultan bertanya dimana SYEIKH BARIYAM , mereka jawab beliau sedang sakit berbaring dirumah, SULTAN mearahkan panggil SYEIKH dengan segera. SYEIKH datang dang menyahut cabaran padri dengan tenang . SULTAN MUHAMMAD BERTANYA YA SYEIKH ADAKAH KAMU MAMPU MENYATAKAN BUKTI KESAHIHAN HADITH NABI KITA , SYEIKH YANG SANGAT ALIM , WARA DAN KARAMAH ITU MENJAWAB DENGAN TENANG INSYALLAH DENGAN IZIN ALLAH .....
Maka seluruh ULAMA BERSAMA SULTAN MUHAMMAD AL FATEH dan paderi ke satu pekuburan maka SYEIKH BARIYAM SOLAT HAJAT 2 RAKAAT MAKA KUBUR ITU TERBUKA DAN MAYAT BAGUN HIDUP , KEMUDIAN SYEIKH TANYA NAMA DAN BILA MENINGGAL MAKA MAYAT HIDUP TADI MATI SEMULA ....

ALLAH!!!
Kemudian PADRI TADI MEMELUK ISLAM .
Maka dia tidak mahu pulang kerana takut maharaja dia membunuh beliau ,dia terus tinggal di Turki dan membantu SULTAN MUHAMMAD .

SYEIKH ASLAM dengki dengan SYEIKH BARIYAM , kerana pengaruh SYEIKH BARIYAM BERTAMBAH , dan beliau makin terpinggir maka beliau buat fithnah terhadap SYEIKH BARIYAM , belaiu kata rakyat syirik dengan SYEIKH . SULTAN MUHAMMAD SIASAT , pergi di rumah SYEIKH BARIYAM . SYEIKH BARIYAM dalam bilik , anak murid ramai diluar , maka Syeikh Aslam dengan hati yang hasad suruh tentera menyepak pintu bilik SYEIKH .
Alangkah terkejut SULTAN MUHAMMAD AL FATEH ULAMA ITU SEDANG SUJUD dan MENINGGAL DUNIA KETIKA SUJUD.
SULTAN MURAD , SULTAN MUHAMMAD AL FATEH SANGAT SEDIH GURU AGAMA KESAYANGAN , ULAMA PENASIHAT MEREKA MENINGGAL .Sultan Murad pulang dari bercuti serta merta bagi mengurus pekebumian guru mulia itu . Upacara pekebumian dilangsung dengan penuh hormat dengan dihadiri seluruh rakyat .
Syeikh Aslam bertaubat kerana beliau sedar tindakan beliau memfithnah guru agung itu . SYEIKH SHAMSUDDIN AL WALI , MURID KESAYANGAN SYEIKH BARIYAM MENGANTI JAWATAN GURUNYA SEBAGAI GURU AGAMA DAN PENASIHAT SULTAN .....

No comments:

Post a Comment