Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Thursday, October 8, 2009

TAUHIDKAN ALLAH, TUNDUKLAH PADA ALLAH


TAUHIDKAN ALLAH
Bermaksud measakan ALLAH . Perkataan tauhid luas tetapi meramgkumi segala- galanya .
TAUHID perlu dihayati dalam kehidupan setiap insan . tanpa tauhid akan gagal segala-galanya.
Setiap orang perlu kepada tauhid sebagai pengisian rohani . Dengan tauhidlah seseorang itu diiktiraf oleh ALLAH , ISLAMKAH KITA ATAU SEBALIKNYA .
LAFAS DUA KALIMAH SYAHADAH , belum tentu seseorang itu beriman kepada ALLAH , kerana bukan semua yang lafaz kalimah yang mulia ini benar2 beriman dan pecaya maka orang begini dinamakan MUNAFIQ ATAU MEZAHIRKAN ISLAM MEMENDAMKAN KUFUR DIDALAM HATI . Dan bukan semua yang lafaz dua kalimah syahadah metaati hukum agama maka golongan ini dinamakan FASIQ ATAU KEHIDUPAN TANPA TAAT DAN PENUH DENGAN DERHAKA .
YA ALLAH ................
JADILAH KAMI ISLAM LAGI MUKMIN . MENGAKU DENGAN LIDAH DAN MEMBENAR DI HATI .
TAUHID PERLU DIPELAJARI DAN DIDALAMI BAHKAN WAJIB DIPELAJARI SUPAYA JAUH KITA DARI SYIRIKAN ALLAH S.W.T .
Semua orang dakwa mentauhidkan ALLAH , pada hal syirik dalam kehidupan . puncanya tidak mendalami ilmu tauhid , ya kalau belajar tauhid tidak megamalkanya dalam diri dan kehidupan .
DALAM ILMU TAUHID
TIAP2 PERUBAHAN DAN KELAKUAN DAN KESEMUANYA INI DIKUASAI ALLAH
SEMUA YANG TERJADI/TIMBUL/BERUBAH HANYALLAH ALLAH SEMATA2 KITA HANYALAH IKHTIAR DAN USHA YANG TIDAH MEMBERI APA2 BEKASAN .
MAKA RAMAI KITA YANG SYIRIK , tak terlepas golongan ahli agama , ustaz , haji , hajjah , yang derdakwah , lebih parah para doktor , bomoh , dukun , pawang , dan lebih terok lagi orang ramai dalam masyrakat yang tidak pelajari agama .
BAGAIMANA NAK SYURGA ALLAH JIKA MESYIRIKAN ALLAH?
Contoh syirik : yakin kepada asbab atau ikhtiar usaha makhluk memberi bekas contohnya duit yang bagi senang , spm yang bagi kerja, ubat bagi sembuh , kerajaan bagi rezeki , isteri bagi bahagia , api bagi hangus , pisau bagi putus maka bwrbilang2 kuasa yang memberi bekas atau mengubah . maksudnya kita betuhankan ALLAH dalam masa yang tidak disedari kita seolah2 mesyirikan ALLAH dengan makhluk2 ALLAH yang lain .
AQIDAH YANG BETUL BEGINI.....
SEMUA PERUBAHAN , YANG MEMBERI KESAN , MEMBERI BEKAS ADALAH KUASA MUTLAK ALLAH SEMATA2 TIDAK SEKUTU ATAU BERSYARIKAT ATAU TIDAK BERGOTOROYONG DENGAN MANA2 MAKHLUK.
YA MEMANG KITA YANG BERUSAHA TETAPI USAHA KITA TIDAK MEMBERI BEKASAN . MAKHLUK TIDAK ADA KUASA MENGUBAH DAN MEMBERI BEKAS .
CONTOH API YANG DINYALAKAN NAMRUD TIDAK MEMBAKAR NABI IBRAHIM A.S , PISAU YANG DIGUNA NABI IBRAHIM A.S TIDAK MEMUTUSKAN LEHER ANAKANDA BELIAU NABI ISMAIL A.S
KEMBALILAH KITA SEMUA MENTAUHIDKAN ALLAH DALAM ERTI KATA
MEMBAWANYA DALAM KEHIDUPAN KITA
SEBARAN SOALAN YANG BERKAITAN TAUHID SILA HUBUNGI :0134044259 ATAU BOLEH SMS . KHIDMAT KERANA ALLAH TIDAK KIRA MASA DAN DIMANA BERADA DEMI AGAMA ISLAM TERCINTA. ANDAINYA SAYA DAPAT JAWAB SAYA JAWAB SEKADAR KEMAMPUAN MENGIKUT ILMU YANG TERBATAS ANDAINYA TIDAK MAMPU SAYA AKAN KETENGAHKAN KEPADA TN GURU SAYA AL ALIM AL ALAMAH TN GURU HJ SALLEH MUSA (ULAMA TAUHID TERKENAL DIKEDAH )

No comments:

Post a Comment