Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Wednesday, October 21, 2009

ADAKAH KITA ISLAM DAN MUKMIN SEBENAR ?

ADAKAH KITA ISLAM DAN BERIMAN YANG SEBENAR ?
TEPUK DADA TANYA IMAN .
NAK DINAMAKAN ISLAM MUKMIN KENA ADA TAUHID , FEKAH , DAN TASAUF , YANG DIAMAL ATAU DIBAWA DALAM KEHIDUPAN HARIAN .
KITA yang mengukur diri kita sama ada kita ISLAM Sejati atau ISLAM KETURUNAN ATAU WARISAN ?
Semua mengaku ISLAM .Tetapi corak kehidupan tidak mencorakan keperibadian ISLAM .
Ramai yang mengaku dirinya cinta ISLAM , perjuang ISLAM tetapi masih mensyirikan ALLAH .Walaupun mereka rasa mereka tidak pernah mensyirikan ALLAH tetapi AQIDAH orang yang tidak ada tauhid batal , ALLAH tak terima .
Belajar ilmu tauhid adalah wajib bagi setiap mukalaf .
IMAM SANUSI BERKATA "IMAN ORANG TAKLID (IKUT ORANG ) TIDAK SAH " dengan makna dia ISLAM DISISI MANUSIA , KAFIR DISISI ALLAH .
Contoh AQIDAH AHLI SUNNAH : SETIAP KEJADIAN , PERUBAHAN , PERGERAKAN HANYALAH ALLAH SEMATA2 . Makhluk hanyalah IKHTIAR USHA YANG TIDAK BOLEH MEMERI BEKASAN . YANG MENGUBAH , YANG MEMBERI BEKAS , MEMBERI KESAN HANYALAH HAK ALLAH .
CONTOH MAKHLUK TAK MEMBERI BEKASAN , NABI ALLAH IBRAHIM AS pernah dibakar namrud , baginda tidak tebakar . NABI ALLAH IBRAHIM , ALLAH S.W.T PERINTAH SEMBELEH PUTERANYA NABI ALLAH ISMAIL , tak terputus tengkuk walau pisau sangat tajam yang sudah diasah 7hari .
Sedangkan kita yang mengaku beriman yakin bomoh melegakan penyakit , ubat menyembuhkan , spm bagi kerja , kerajaan bagi senang , anak menantu bagi rezeki , hantu bagi mudarat, PENDEKNYA BERPEGANG MAKHLUK YANG MENGUBAH , DIMANA TAUHID KITA ?
KALAU KITA BERPEGANG SEBEGINI MAKA KITA SUDAH JADI SYIRIK .
KITA HANYA IKHTIAR USHA YANG MEMBERI BEKAS , MENIMBUL , MENGUBAH HANYALAH ALLAH .

TIDAK KIRA SIAPA WALAUPUN USTAZ ,TN HJ , BERBAJU BAH , BERSEREBAN ,BERTASBEH , MEMAKAI TUDUNG LABUH , MEMAKAI HIJAB MAKA ORANG INI SYIRIK .

AQIDAH AHLI SUNNAH MESTILAH MENGIKUT 2 TOKOH IMAM DALAM ILMU TAUHID IAITU
IMAM ABU HASSAN AS SYAARI DAN IMAM ABU MANSUR MATURIDI .
WAJIB BELAJAR SIFAT WAJIB BAGI ALLAH SECARA SATU PERSATU , SERTA WAJIB BERFIKIR DALIL DAN BERPEGANG TEGUH DALAM HATI ALLAH SAHAJA TUHAN KITA .

ILMU TAUHID SUDAH WUJUD DARI ZAMAN NABI ADAM AS , ZAMAN RASUL KITA S.A.W UDAH ADA TAPI BELUM DIOLAH MENJADI KITAB .
ILMU TAUHID SEMUANYA DIAMBIL DARI AL QURAN

BELUM ISLAM DAN BELUM BERIMAN ANDAINYA TAK FAHAM TAUHID
SAYANGLAH DIRI KITA , KELUARGA , UMAT , KEMBALI KITA PERBAIKI AQIDAH SEBELUM BERTEMU ALLAH . TAKUT KITA DENGAN AZAB ALLAH YANG SANGAT DAHSYAT .

SYARIAT (FEKAH) TERTOLAK , TERBATAL , TAK DITERIMA ALLAH ANDAINYA TANPA TAUHID . TANPA BERIMAN SEBENARNYA PADA ALLAH .
BAGAIMANA NAK DIKATAKAN IMAN JIKA SYIRIKAN ALLAH .WALAUPUN KITA UCAP KALIMAH SYHADAH , SOLAT , PUASA , ZAKAT DAN HAJI, JIHAD DAN LAIN2 TETAP TERTOLAK KERANA KITA SYIRIKAN ALLAH .NIKAH KAHWIN TERBATAL ANDAINYA MENSYIRIKAN ALLAH , KITA SANGKA SUDAH BERIMAN PADAHAL KITA BANYAK MENSYIRIKAN ALLAH DALAM KEHIDUPAN KITA .Bagaimana anak cucu kita nak jadi baik kita nikah pun tidak sah kerana kita telah mensyirikan ALLAH.Bagaimana hendak laksana negara ISLAM andainya kita tidak mengeluarkan umat dari kepompong syirik . Pemimpin ISLAM perlu berperanan mentarbiah IMAN umat barulah ISLAM KUAT TERTEGAK SYARIAT DENGAN PERTOLONGAN ALLAH , REDHA ALLAH .TIDAK HAIRAN ORANG ISLAM RAMAI TAPI SEKARANG LEMAH KERANA PERKARA POKOK IAITU IMAN BELUM SELESAI . UMAT AKAN GAGAL TANPA IMAN . PERTOLONGAN ALLAH AKAN TURUN KEPADA ORANG BERIMAN , WALAUPUN TAK RAMAI SEPERTI PERANG BADAR , ISLAM 300LEBIH SAHAJA , KAFIR 1000 LEBIH TAPI PERTOLONGAN MUTLAK ALLAH MEMIHAK KEPADA ORANG METAUHIDKAN ALLAH .
TAUHID PERKARA POKOK . ADA TAUHID BARULAH BOLEH CAKAP SYARIAT DAN TASAUF . KALAU TAK SIA2 SAHAJA
TASAUF TAK DITERIMA ANDAINYA TANPA TAUHID . SEPERTI SAMI DI WATT, PADERI DI GEREJA NAMPAK AKHLAK BAIK TAPI SYIRIKAN ALLAH ...ORANG YANG BERTARIKAT , BERTASAUF , BERCITA-CITA TINGGI NAK JADI WALI TANPATAUHID DINAMAKAN ZINDIK .

KESIMPULAN KENA BERIMAN KEPADA ALLAH DENGAN MAKNA JANGAN SEKALI-KALI MENSYIRIKAN ALLAH PADA APA2 BENDA SEKALIPUN . POKOKNYA KENA DALAMI TAUHID SEPETI MANA IMAN PARA SAHABAT , YANG DIBAWAH TARBIAH RASULALLAH SAW ,SAIDINA BILAL diheret ditengah padang pasir , dirotan , ditindih atau dihempap dengan batu tetapi IMAN UTUH KERANA ADA TAUHID DALAM DIRI . SUMAYAH , dipaku kaki , tangan , disula sanggup mati KERANA TAUHID YANG KUAT DIHATI , seperti itu juga SAIDINA HAMZAH SANGGUP MATI SYAHID , DICINCANG JASAD HINGGA LUMAT , DICINCANG HATI . SAHABAT DIBAWAH TARBIAH RASULALLAH . KEJAPNYA IMAN SAHABAT KERANA BERSABAB DARI TARBIAH RASULALLAH .
KITA SAKARANG KENA DIBAWAH TARBIAH ULAMA YANG PERNAH DIBAWAH TARBIAH GURU2 YANG MENGAMBIL DARI ULAMA KHOLAF , YANG MENGAMBIL DARI SALAF YANG MENGAMBIL DARI SAHABAT YANG MENGAMBIL DARI RASULALLAH YANG MENGAMBIL DARI MALAIKAT JIBRIL YANG MENGAMBIL UTUSAN MAHA MULAI DARAI ALLAH S.W.T . YANG MAHA TERMULIA.
TANPA TAUHID KITA GAGAL DUNIA AKHIRAT
JANGAN KITA RASA KITA ISLAM SEJATI , IMAN SEJATI ANDAI TIDAK ADA TAUHID
JANGAN KITA RASA KITA DAH TAUHID TANPA TARBIAH GURU , TANPA GURU IBLISLAH GURUNYA.

YA ALLAH TETAP LAH IMAN HAMBA , PEMBACA BLOG HAMBA
MATIKAN KAMI DALAM IMAN YA ALLAH .
PELIHARALAH IMAN KAMI , GURU KAMI , KELUARGA KAMI , SAHABAT TAULAN KAMI DAN SELURUH UMAT . KAMI TIDAK ADA UPA MELAKUKAN TAAT , TIDAK ADA UPAYA MENOLAK MAKSIAT ,
YA ALLAH JADIKANLAH KAMI HAMBA MU YANG TAAT , BERTAQWA DAN MAMPU MEMPERTAHANKAN AGAMA MU DAN MENAIKAN AGAM MU, AMIN .....

RENUNGLAH NASEHAT INI .....
KU HANYA MENYAMPAIKAN .....KITA SEMUA AKAN MATI ....
FIKIRLAH ...................................................

No comments:

Post a Comment