Followers

HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Wednesday, October 21, 2009

DR ASRI PERLU BERHATI -HATI MENGELUARKAN PANDANGAN


DR ASRI MEMANG MURNI PERJUANGAN MU
TETAPI JANGAN MENYALAHKAN ULAMA DULU .
MEMANG DIAKUI BANYAK PENDAPAT DR ASRI NAK MEMBERSIHKAN AQIDAH .
JANGAN TELAMPAU SANGAT HINGGA MENYALAHKAN ORANG YANG BERTAKLID MAZHAB.
DR KENA TERBUKA . SAPA YANG MINDA TERTUTUP ?
DR SEHARUSNYA MERAIKAN ULAMA YANG DAHULU YANG JAUH LEBIH ALAM DARI DR .
SAYA PERNAH DENGAR SENDIRI PEMBHASAN DR YANG MENGHINA IMAM NAWAWI SEMASA MUZAKARAH DR DENGAN DR AZIZ HANAFI DI PERAK . YA WALAUPUN IMAM NAWAWI MANUSIA SEPERTI KITA TETAPI ALLAH MELEBIHKAN BELIAU DENGAN MEWARISI PUSAKA RASULALLAH KEPADA BELIAU .

WALAUPUN DR NAK BUKA MINDA UMAT , TAPI JANGAN MENGHINA ULAMA .
NAK BAHAS ILMU MARI BAHAS DENGAN AHLI ILMU , JANGAN JUAL DAN BUKA KEPADA ORANG AWAM .TINDAKAN DR MENGELIRUKAN UMAT WALAUPUN NIAT ASAL DR BAIK .

MENGAPA DR KATA ILMU TAUHID YANG DIASAS IMAM ABU HASSAN AS SYAARI DAN IMAM ABU MANSUR MATURIDI ILMU FALSAFAH DARI YUNANI . INI DISIAR DALAM UTUSAN MALAYSIA SEMASA DR JADI MUFTI . MENGAPA DR MENGELUARKAN KENYATAAN INI PADAHAL DR BUKAN AHLI DALAM BAB INI . DR PERLU TARIK BALIK .ILMU TAUHID YANG DIASAS 2 TOKOH INI BERSUMBERKAN AL QURAN TETAPI DIMASUKAN ILMU AKAL IAITU (MAKULAT) KERANA PADA MASA ITU RAMAI UMAT SYIRIKAN ALLAH DENGAN KEDATANGAN PUAK FALSAFAH YUNAN (ILMU SAINS), MATLAMT ILMU TAUHID NAK BAGI UMAT MENTAUHIDKAN ALLAH. CUMA BEZA ZAMAN RASULALLAH TIDAK ADA KITAB YANG KHUSUS DALAM ILMU TAUHID , 2 TOKOH IMAM INI MULA MEMBUKUKAN ILMU TAUHID . ZAMAN RASULALLAH JIKA SAHABAT KELIRU SOAL AQIDAH, MEREKA TERUS RUJUK KEPADA RASULALLAH , KITA SEKARAG KEPADA ULAMA LAH .
DR BANYAK MENGHINA ULAMA , DAN IMAM2 MAZHAB PADAHAL MEREKA RAPAT DENGAN ALLAH , HUBUNGAN ROHANI MEREKA DENGAN ALLAH KUAT . KUAT MENGAMALKAN SUNNAH RASULALLAH . TAHAJUD MALAM TAK PERNAH TINGGAL , IBADAH SUNAT KUAT ,SENTISA DENGAN AL QURAN , MEMILIKI SANAD PENGAJIAN DENGAN ULAMA2 YANG DIKTIRAF JUMHUR ULAMA .DR KATA DR PERJUANG AHLI SUNNAH , CORAK HIDUP , PAKAIAN DR PUN DAH JAUH BERBEZA DENGAN SUNNAH .SONGKOK HITAM , BERBAJU MELAY , BERSAMPIN , TANPA SERBAN, SUNAH DARI MANA ?. MAF SAYA BUKAN MENGHENTAM PERIBADI TETAPI NAK DR FIKIR, TAK LAYAK DR MENGHENTAM MEREKA.
DR DALAM BAB TAUHID MEMANG BENAR HARAM TAKLID MAZHAB TETAPI DALAM FEKAH KITA PERLU TAQLID MAZHAB . KITA BUKAN MUJTAHID SEPERTI IMAM HANAFI , IMAM MALIKI , IMAM SYAFIE , IMAM HAMBALI . SYARAT NAK DINAMAKAN MUJTAHID IAITU ORANG YANG KUASA MENGELUARKAN HUKUM DARI QURAN DAN HADITH PERLU MENGUASAI 14 ILMU , NAHU , SORAF , USUL FIQ , USUL QURAN , USUL HADITH , BAYAN , MANTIQ ,MAANI,MAKULAT ,KHOWAFI DAN BANYAK LAGI . KITA HANYA BERTAQLID PADA IMAM MAZHAB DALAM FEKAH . KITA TAK LAYAK DINAMAKAN MUJTAHID . KITA TAKLID IMAM DALAM FEKAH SAHAJA , TAK DINAFI KITA BOLEH IJTIHAD DALAM MENENTUKAN HUKUM .
ADAKAH DR PERNAH MUZAKARAH DENGAN AHLI2 ULAMA YANG AHLINYA
DR ULAMA KENA RENDAH DIRI . TASAUF PUN DR HENTAM , BAGAIMANA NAK DIKATAKAN PERJUANG AHLI SUNAH?
SAYA BUKAN NAK MENGHENTAM DR , KITA SAMA2 NAK MATI
ELOKLAH KITA BERSATU , TAK PAYAH BERGADUH .
KUATKAN ISLAM , JANGAN BAGI UMAT BERPECAH DENGAN PANDANGAN2 YANG MENYEBABKAN MEREKA KELIRU
SAYA MENGHORMATI DR PADA PERJUANGAN MEMISAHKAN UMAT DARI KURAFAT , TAPI SAYA KURANG SENANG DR BANYAK MENGHINA DAN MENYALAHKAN IMAM2 DAN ULAMA .
TAK PAYAH HENTAM TAHLIL , TALQIN , YASSIN MALAM JUMAAT, YASSIN NISFU SYABAN , SEMUA INI DAH DIBAHAS ULAMA DAN TELAH DILAKSANA .
DR PERLU BAHAS BAB USUL , AQIDAH UMAT, UMAT TAK SOLAT , TAK PUASA , MURTAD , ZINA , MINUM ARAK .
DR TAK PERLU MENGHENTAM ORANG YANG SUDAH JINAK DENGAN AGAMA , YA KITA BAIKI YANG SALAH DALAM IBADAH TAPI TAK PERLU FOKUS SANGAT PADA BAB KHILAFIAH . DR PERLU BAHAS DAN HENTAM BAB USUL , HENTAM ORANG YANG MENOLAK , MENGHINA HUKUM ALLAH .
JANGAN BUANG MASA BERGADUH SESAMA KITA . JUM KITA BERSATU KUATKAN ISLAM TERCINTA .

No comments:

Post a Comment